علمی

علمی سرگرمی

 
 


ارسال شده در شنبه 11 شهريور 1391برچسب:, - 7:53

>«فقیر» به معنى كسى است كه در زندگى خود كمبود مالى دارد، هر چند مشغول كسب و كارى باشد و هرگز از كسى درخواست نكند، اما «مسكین» كسى است كه نیازش شدیدتر است و دستش از كار كوتاه است و به همین جهت از این و آن درخواست مى‏ كند.


شاهد این موضوع، نخست ریشه لغت مسكین است كه از ماده «سكون» گرفته شده، گویا چنین كسى بر اثر شدت فقر، ساكن و زمین گیر شده است. دیگر اینكه ملاحظه موارد استعمال این دو كلمه در قرآن معنى فوق را تایید مى ‏كند، از جمله:


« أَوْ مِسْكِیناً ذا مَتْرَبَةٍ » ؛ [بلد / 16]


یا مسكین خاك‏ نشینى را اطعام كند.


« وَ إِذا حَضَرَ الْقِسْمَةَ أُولُوا الْقُرْبى‏ وَ الْیَتامى‏ وَ الْمَساكِینُ فَارْزُقُوهُمْ » ؛ [نساء / 8]


هر گاه خویشاوندان و یتیمان و مسكینان، در موقع تقسیم ارث، حضور یابند، چیزى از آن به آنها ببخشید.


« أَنْ لا یَدْخُلَنَّهَا الْیَوْمَ عَلَیْكُمْ مِسْكِینٌ » ؛ [قلم / 24]


امروز هیچ مسكینى نباید در محوطه زراعت شما حضور یابد.


همچنین تعبیر به «اطعام مسكین» یا «طعام مسكین» در آیات متعددى از قرآن نشان مى ‏دهد كه مساكین افراد گرسنه‏ اى هستند كه حتى نیاز به یك وعده غذا دارند و اهل درخواست نیز هستند. در حالى كه از پار ه‏اى از موارد استعمال كلمه «فقیر» در قرآن به خوبى استفاده مى ‏شود كه افراد آبرومندى كه هرگز روى سؤال و درخواست ندارند اما گرفتار كمبود مالى هستند، در مفهوم این كلمه واردند، مانند:


« لِلْفُقَراءِ الَّذِینَ أُحْصِرُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ لا یَسْتَطِیعُونَ ضَرْباً فِی الأَرْضِ یَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِیاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ » ؛ [بقره / 273]


انفاق براى فقیرانى است كه در راه خدا گرفتار شده ‏اند و آن چنان ظاهر خویش را حفظ مـى ‏كنند كه جاهل از شدت عفت نفس آنان چنین مى ‏پندارد كـه غنى و بـى ‏نیازند.


در روایتی از امام صادق نقل شده که فرمودند: «فقیر كسى است كه سؤال نمى ‏كند و مسكین حالش از او سخت تر است.»


البته باید توجه کرد که این فرق در زمانی است که این دو واژه با یکدیگر بیان شوند و ظرافت های آن دو (فقیر و مسکین) ملحوظ باشد. و الا اگر تنها یکی از این دو واژه ذکر شود، می تواند به هر دو مفهومی که اشاره شد، دلالت داشته باشد.


تفسیر نمونه، ج 8، ص 4



امید بخش ترین آیه قرآن
  • مربوط به موضوع »

امید بخش ترین آیه قرآن


 

« وَ أَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَیِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّیْلِ،

إِنََّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئَاتِ، ذَلِکَ ذِکْرَى لِلذَّاکِرِینَ »


و در دو طرف روز [=اول و آخر آن] و نخستین ساعات شب نماز را برپا دار،

زیرا خوبی‌ها، بدی‌ها را از میان مى برد، این براى پند گیرندگان پندى است.


سوره مبارکه هود / آیه 114


حضرت علی علیه السّلام بر جمعی وارد شده و از آنها سؤال فرمود: « آیا می‌دانید امید بخش ترین آیه قرآن کدام است؟ »


هر کس به فراخورِ حال خویش آیه‌ای را عنوان کرد:


بعضی گفتند: آیه « إِنََّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ » ؛


یعنی خداوند جز شرک گناهان دیگر را می‌بخشد.


بعضی دیگر بر آن بودند که این آیه است: « وَمَن یَعْمَلْ سُوءًا أَوْ یَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ یَسْتَغْفِرِ اللّهَ یَجِدِ اللّهَ غَفُورًا رَحِیمًا » ؛


یعنی هر کس خلافکار و ظالم باشد ولی استغفارکند، خداوند را بخشنده و مهربان خواهد یافت.


عده‌ای اظهار داشتند آیه « یَا عِبَادِیَ الََّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِن رَحْمَةِ اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا » ؛


یعنی ای بندگان من که در حق خود اسراف کرده‌اید! از رحمت خدا مأیوس نشوید، زیرا او همه گناهان را می بخشد.


تعدادی هم نظر به این آیه داشتند « وَالَّذِینَ إِذَا فَعَلُواْ فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُواْ أَنْفُسَهُمْ ذَکَرُواْ اللّهَ فَاسْتَغْفَرُواْ لِذُنُوبِهِمْ وَ مَن یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللّهُ » ؛


یعنی کسانی که اگر کار زشتی انجام دادند و به خودشان ظلم کردند یاد خدا می کنند و برای گناهان خویش استغفار می‌کنند و کیست جز خداوند که گناهان را ببخشد.


بعد از اینکه حضرت نظرات آنان را شنید، فرمودند: « از حبیبم رسول خدا شنیدم که امید بخش‌ترین آیه در قرآن این آیه است: « أَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَیِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ اللَّیْلِ، إِنَّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئَاتِ»، سپس پیامبر ادامه داد: یا علی! سوگند به خداوندی که مرا بشیر و نذیر مردم مبعوث کرد، وقتی که انسان برای نماز وضو بگیرد، گناهانش ریخته می‌شود و زمانی که رو به قبله کند، پاک می‌شود.


یا علی مثال اقامه کننده نمازهای روزانه مَثَل کسی است که هر روز پنج مرتبه در نهر آبی که جلوی منزل اوست خود را شستشو دهد.


پایگاه خبری رجانیوز


نظرخواهی
  • مربوط به موضوع »

 

 

نظرخواهی

 




7. استعاذه:


گفتنِ «أعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيطانِ الرَّجيم» و پناه بردن به خدا از شرّ شيطان، از ديگر توصيه هاي اهل بيت براي تلاوت است و اين الهام گرفته از خود قرآن است كه مي فرمايد:


« هنگامى كه قرآن مى‏ خوانى، از شرّ شيطان مطرود، به خدا پناه بر. »


علاوه بر موارد مذكور خواندنِ با لحن عربي در تلاوت، خواندن به ترتيب سوره ها و آيات، فصيح و روشن خواندن آيات، هميشه قرآن خواندن، ترويج قرآن خواني در خانه ها، ثواب قرائت قرآن از حفظ، ختم قرآن و امثال اين ها، از جمله آداب ديگري است كه شرح و بسط آنها به طول مي انجامد و به اين مقدار بسنده مي كنيم.


سوره مبارکه نحل، آیه 98


 
آداب ظاهری قرآن (6)
  • مربوط به موضوع »

6. دعاي قبل از خواندن قرآن:


از آداب ديگر قرائت، نيايش و دعاي پيش از تلاوت است.


اين نكته نيز در سيره امامان معصوم مشهود است. دعاهاي قبل از تلاوت، كه از ائمّه روايت شده، گواه اين ادّعاست. هم چنين دعاي ختم قرآن و در پايان تلاوت كه از امامان ما، از جمله امام صادق و امام سجّاد نقل شده است.

 

اصول كافي، ج‏2 ص 615


آداب ظاهری قرآن (5)
  • مربوط به موضوع »

5. صداي خوب:


خواندن قرآن با صداي زيبا، هم بر زيبايي و جاذبه آن مي افزايد، هم بر تأثير گذاريش بر دل ها مي افزايد. بر عكس، بد خواندن آن عامل گريز است.


به قول سعدي:


گر تو قرآن بدين نمط خواني     ***     ببري رونق مسلماني


پيامبر اكرم فرمود:


« هر چيزي زينتي دارد و زينت و آراستگي قرآن، صداي خوب است. »


وسائل الشيعه، ج‏6، ص 214


خطبه حضرت علی علیه السّلام در روز عید فطر
  • مربوط به موضوع »

خطبه حضرت علی علیه السّلام در روز عید فطر


 

عيد فطر يكى از دو عيد بزرگ در سنت اسلامى است كه درباره آن احاديث و روايات بسیاری وارد شده است. مسلمانان روزه دار كه ماه رمضان را به روزه دارى به پا داشته و از خوردن و آشاميدن و بسيارى از كارهاى مباح ديگر امتناع ورزيده اند اكنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستين روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند طلب می کنند، اجر و پاداشى كه خود خداوند به آنان وعده داده است.


     


حضرت علی در یکی از خطبه های روز عید فطر فرمودند:


« اى مردم! اين روز، روزى است كه نيكوكاران در آن پاداش مى‏ گيرند و زيان كاران و تبه كاران در آن مأيوس و نااميد مى گردند و اين شباهتى زياد به روز قيامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جايگاه نماز عيد شدن به ياد آوريد خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوى پروردگار، و با ايستادن در جايگاه نماز به ياد آوريد ايستادن در برابر پروردگارتان را و با بازگشت به سوى منازل خود، متذكر شويد بازگشتتان را به سوى منازلتان در بهشت برين، اى بندگان خدا، كمترين چيزى كه به زنان و مردان روزه دار داده مى شود اين است كه فرشته اى در آخرين روز ماه رمضان به آنان ندا مى دهد و مى گويد:


هان! بشارتتان باد، اى بندگان خدا كه گناهان گذشته تان آمرزيده شد، پس به فكر آينده خويش باشيد كه چگونه بقيه ايام را بگذرانيد. »


فطر به چه معناست؟
  • مربوط به موضوع »

فطر به چه معناست؟



روز اول ماه شوال را بدين سبب عيد فطر خوانده اند كه در اين روز، امر اِمساك و صوم از خوردن و آشاميدن برداشته شده و رخصت داده شد كه مؤمنان در روز افطار كنند و روزه خود را بشكنند.


فطر و فطور به معناى آغاز خوردن و آشاميدن است پس از مدتى از نخوردن و نياشاميدن. ابتداى خوردن و آشاميدن را افطار مى نامند و از اين رو است كه پس از اتمام روز و هنگامى كه مغرب شرعى در روزهاى ماه رمضان، شروع مى‏ شود انسان افطار مى کند يعنى اجازه خوردن پس از امساك از خوردن به او داده مى‏ شود.


از سخنان معصومين چنين مستفاد مى‏ شود كه روز عيد فطر، روز گرفتن مزد است. و لذا در اين روز مستحب است كه انسان بسيار دعا كند و به ياد خدا باشد و روز خود را به بطالت و تنبلى نگذراند و خير دنيا و آخرت را بطلبد.


دعای وداع با ماه مبارک رمضان از امام سجّاد علیه السّلام
  • مربوط به موضوع »

دعای وداع با ماه مبارک رمضان از امام سجّاد علیه السّلام


 

پروردگارا! بر محمّد و آل محمّد درود فرست و مصيبت ما را در اين ماه جبران كن و روز فطر را بر ما عيدى مبارك و خجسته بگردان و آن را از بهترين روزهايى قرار ده كه بر ما گذشته است كه در اين روز بيشتر ما را مورد عفو قرار دهى و گناهانمان را بشویى و خداوندا بر ما ببخشايى آنچه در پنهان و آشكارا گناه گردانيم ...


خداوندا! در اين روز عيد فطرمان كه براى مؤمنان روز عيد و خوشحالى و براى مسلمانان روز اجتماع و گردهمایى قرار دادى از هر گناهى كه مرتكب شده‏ايم و هر كار بدى كه كرده‏ايم و هر نيت ناشايسته اى كه در ضميرمان نقش بسته است به سوى تو باز مى‏ گرديم و توبه مى كنيم، توبه اى كه در آن بازگشت به گناه هرگز نباشد و بازگشتى كه در آن هرگز روى آوردن به معصيت نباشد.


بارالها! اين عيد را بر تمام مؤمنان مبارك گردان و در اين روز، ما را توفيق بازگشت به سويت و توبه از گناهان عطا فرما.


در فراق مهمانی ...
  • مربوط به موضوع »

در فراق مهمانی ...


 

ماه خدا !


هنوز نرفته، دلم هوای تو را کرده و هنوز فاصله نگرفته، تو را می بینم که در مشایعتِ خورشیدِ غریبِ غدیر از کوچه پس کوچه های کوفه تا بالاترین درجات عرش را بر زیر گام های لطیف خود داری.


زود باز گرد که ابلیس در همین نزدیکی ها، پشت دیوار دلم، طمع ورزانه در جستجوی صید ایمان من است.


باز آ و زنجیرهای احسانت را گردن آویزم کن تا از حریم قدسیان باز نمانم ...

 


رمضان مـی رود و مـی برد از کف دل مـا


آن که یک عمر، صفا یافت از او محفل مـا


-----------------


رمضـان، عقده گشـا بود گنـه کـاران را


وای اگـر او رود و حـل نشود مشکل مـا


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






نويسنده nastaranesorkh